en

Onze mottos zijn  “als de planten goed groeien blijft alg weg”  en “keep the balance”

 

Draadalg ontstaat als gevolg van een onbalans in ons aquarium

Als het aquarium daarvoor in balans was, wat is er dan gewijzigd?

Wat is draadalg?

Draadalgen zijn draadvormige groenwieren, die zich gemakkelijk hechten aan de hout en/of steen decoratie en waterplanten. Ze kunnen heel snel groeien en gaan dan grote plakkaten vormen, waardoor je aquarium in korte tijd dichtgroeit.

Omdat ze hetzelfde type bladgroen chlorofyl b, dezelfde pigmenten, zetmeel als reservevoedsel en celwanden van cellulose als aquariumplanten bevatten is bestrijding lastig. Tevens belemmert het de groei van andere planten die moeten zorgen voor de zuurstof in je aquarium.

Hoe kom ik er vanaf ?

Hobbyisten hebben lang geleden uitgevonden dat, indien er voedingsmiddelen voor planten in de juiste verhouding aanwezig zijn en de planten ook goed groeien er een bijkomend gevolg is dat de draadalgen afnemen. Helaas is het zo dat nog niemand uit heeft kunnen leggen wat nu de oorzaak  is als planten goed groeien dat de algengroei dan afneemt. Mogelijk heeft het te maken met de voedselconcurrentie/opname.

Je kunt draadalgen handmatig verwijderen met een lange opgeruwde sateprikker maar een dag later is het er weer.

 

Wat is de “oorzaak” van draadalgen?

Wat we dus eigenlijk gaan doen is de oorzaak van slechte plantengroei aanpakken waarbij draadalgengroei aanwezig is. De oorzaak is een tekort aan CO₂ en/of voedingsstoffen of een teveel aan licht in verhouding tot voedingstoffen en CO₂ en/of een slechte watercirculatie.

.

Meten is weten

Uit je pH en kH valt je theoretische CO₂  gehalte af te leiden. Als je het regelmatig bijhoudt dan kun je een verschil zien in de CO₂  waarde van voor de algengroei periode en nu

Oplossingen:

De meest waarschijnlijke oorzaak is een CO  tekort, al dan niet in combinatie met voeding tekort voor je planten. Zorg dan voor:

 • Minder beweging van je wateroppervlak, Heb je een bubbelende uitstroom dan verdwijnt daar ook CO mee uit het water. Je kunt hiervoor een andere uitstromingspijp kiezen.
 • Het gebruik van een beluchtings/bruis steen zorgt ook voor dat de CO uit het water verdwijnt. Laat dit steenje achterwege.
 • Toevoeging van CO₂ dit hoeft geen dure installatie te zijn je kunt ook kiezen voor onze bio- CO₂  
 • Als er een tekort is aan plantenvoeding produceren de aquariumplanten minder zuurstof. Daardoor groeien de algen weer harder. Dus voer plantenvoeding toe zoals onze micro- en macro plantenvoeding.
 • Controleer je lichtbron. Heb je net nieuwe lampen geplaatst of een reflector toegevoegd? Dan kan er een teveel aan licht ontstaan of doordat je de belichtingsduur hebt verlengd van bijvoorbeeld 8 naar 10 uur. Het verminderen van sterkte en belichtingsduur helpt het probleem onder controle te brengen. 
 • Om de draadalgsporen die altijd in het water zitten te doden kun je een UV-lamp installeren. Plaats tijdelijk een UV-lamp tussen de aanvoer van het filter. 
 • Goede stroming zodat overal in het aquarium de afvalstoffen worden afgevoerd en voedingselementen bij de planten wordt gebracht. In het aquarium mogen beslist geen plekken zijn waar het water stil staat.
 • Verhoging van het zuurstof gehalte door bijvoorbeeld een Söchting oxidator of New Chihiros Doctor te installeren
 • Amanogarnalen en een aantal levendbarende vissen, eten draadalg
 • Gepaste hoeveelheid voer. Voer niet teveel zodat er niet teveel afvalstoffen ophoping in je bak onstaat.
 • Zorg voor voldoende waterwissels, wekelijks en 30-40%

 

Heb je de bovenstaande checkpunten nagelopen en toegepast dan zul je al na 2 weken een groot verschil zien.