Hoe waterplantenvoeding te doseren?

 Als je vloeibare waterplantenvoeding gebruikt, kan het een beetje gedoe zijn om erachter te komen hoeveel je precies moet doseren. Hoewel commerciële meststoffen over het algemeen een aanbevolen hoeveelheid product per dosering vermelden, is het een goed idee om daar niet blindelings op af te gaan. Dit komt vooral omdat de behoeften van planten sterk kunnen variëren, afhankelijk van de omstandigheden.

 Als je bijvoorbeeld net begint met doseren, kunnen ze in de eerste paar weken grotere hoeveelheden absorberen om op te slaan.

 Als je aquarium een hogere visbezetting heeft, hebben de planten minder nodig. Als je heel vaak water ververst, hebben ze meer nodig.

 Meten is de enige manier om echt te weten wat er aan de hand is in het aquarium. Hoewel je er in veel gevallen aan kunt voldoen om alleen de instructies te volgen, kan het echt helpen om je eigen doseringsschema op te stellen. Er zijn veel verschillende doseermethoden voor meststoffen, allemaal met hun eigen filosofie en voordelen of nadelen. Welke het beste voor jouw aquarium werkt, hangt volledig af van jouw eigen doelen en voorkeuren; als je het niet zeker weet, doe je wat onderzoek en probeer je verschillende stijlen. Houd er rekening mee dat je de instructies van één doseermethode niet tot de cijfers achter de komma hoeft te volgen. Geen twee aquaria zijn hetzelfde en het is het beste om gewoon te gaan kijken wat je in je aquarium ziet gebeuren. We zullen hieronder enkele van de meest populaire doseermethoden voor aquariummeststoffen bespreken. 

 

 EI Dosering

 Waarschijnlijk is de meest populaire doseringsmethode vandaag de dag,ook bekend als Estimative Index. Het is bedacht door Tom Barr en de basisfilosofie is dat onze planten het altijd goed zullen doen als we een overdosis voedingsstoffen toevoegen. Dit betekent niet alleen dat waterplanten meststoffen, maar ook licht en Co2 nodig hebben. Niet alle aquaria zijn geschikt voor de EI-methode, maar als je op zoek bent naar een high-tech aquascape met een zeer weelderige beplanting, is dit misschien iets voor jou. Vergeet niet dat je bij het gebruik van EI de snoeischaar regelmatig moet hanteren en dat je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen in evenwicht moet houden om te voorkomen dat algen er hun voordeel mee doen. Een grote waterverversing is wekelijks nodig om overtollige voedingsstoffen te verwijderen.

 

ADA-dosering

 Deze methode is niet alleen afhankelijk van het doseren van waterplanten meststoffen in het aquarium, maar veronderstelt dat je ook een verrijkt substraat gebruikt. Het is ontwikkeld door Aqua Design Amano (ADA) om aquarianen te instrueren hoe ze hun lijn vloeibare meststoffen en bemeste substraten moeten gebruiken. Met de ADA-methode doseer je beperkte vloeibare meststoffen, wat werkt omdat de planten op het substraat kunnen vertrouwen voor extra voedingsstoffen. Dit wordt gezegd om algenexplosies te helpen voorkomen. ADA werkt erg goed als je het niet erg vindt om lagere groeisnelheden en een schoner, minder ‘jungly’ gevoel te hebben.

 

PPS-Pro Perpetual Preservation System

Deze doseermethode is volgens de maker gebaseerd op het feit dat elk aquarium uniek is en dat er geen one-size-fits-all is. Dat betekent echter niet dat je constant moet blijven testen, onderhouden en tweaken. Het gaat om een ​​specifieke doe-het-zelfmethode om jouw eigen meststof te maken en te doseren volgens het PPS-systeem, die je hier kunt vinden.

 

PMDD Poor Men’s Dosings Drops

De PMDD-methode is gebaseerd op de filosofie dat het beperken van fosfaat betekent: het beperken van de algengroei, iets wat elke aquariumliefhebber wenst. De oorspronkelijke methode wordt nu als verouderd beschouwd, omdat bewezen is dat je planten die fosfaten echt nodig hebben om te gedijen. Dat gezegd hebbende, sommige aquarianen gebruiken nog steeds de PMDD-methode, vooral bij aquariums met weinig licht die kunnen profiteren van de ratio’s die in het schema worden vermeld. Ze brengen slechts enkele wijzigingen aan om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, zoals het toevoegen van een beetje extra fosfaat.